Korut täydentävät miehen juhlapuvun

Korut täydentävät miehen juhlapuvun

Tunnetusti miesten juhlakoruja on vähemmän ja ne ovat hillitympiä kuin naisten. Ne täydentävät pukua, joka on ollut miesten juhla-asu jo 1900-luvun alusta lähtien, ja tarjoavat myös mahdollisuuden yksilöllisen ilmeen tavoitteluun. Ylhäältä alas nämä asusteet ovat: kaulusneula, solmiopinni, boutonnière, solmioneula, ranne- tai taskukello, sormus tai pari, kalvosinnapit ja vyö. Yksikään ei ole pakollinen, mutta jokainen tekee asun kiinnostavammaksi. Samoin jokaisella asusteella on koristeellisuuden lisäksi funktio.

Kaulusneula pitää solmion solmun paikallaan ja nostaa sen näyttävästi koholle. Solmiopinni pitää solmion kiinni paidassa, boutonnière eli napinläpikoriste kertoo vaikkapa jäsenyydestä jossakin järjestössä. Myös solmioneula säilyttää solmion aisoissa, kello kertoo ajan, kalvosinnapit pitävät kalvosimen kasassa ja vyö housut vyötäröllä. Sormus on ikiaikainen liiton merkki, mutta myös jäsenyyden tai akateemisen ahkeruuden symboli, sillä maisterisormus on yhä käytössä Suomessa. Joukkoon tummaan voi laskea myös kaula- ja rannekorut, mutta ne harvoin näkyvät juhla-asun alta.
 

Hillittyä ja harmonista

Korujen suhteen vähemmän on enemmän, sillä ylen määrin korustautunut pukumies kerää yhä epämääräisiä katseita. Tarkkaa korurajaa on vaikea määrittää, sillä persoonalla on aina vaikutuksensa: esimerkiksi muusikolle tai taiteilijalle suodaan vapauksia, joita pankkiiri ei yleensä saa. Perinteisesti pukukorujen ilme on yhtenäinen, siis hopeisen värinen kello samanoloisten kalvosinnappien kanssa, vaikka näiden materiaali ei olisikaan sama. Näin asun ilme on harmoninen. Samoin korujen koko on pieni ja koristeet tai jalot kivet hillittyjä, sillä koruilla koreilu on perinteisesti daamien erityisoikeus.

Miehen juhlakorujen materiaali on useimmiten hopea tai kulta, sillä molempia on helppo työstää, ne säilyttävät arvonsa ja nämä hohtavat näyttävästi, vaan ei liikaa, valossa. Teräs on myös yleinen ratkaisu, joka kauempaa näyttää hopean kaltaiselta. Hiottuna ja mattapintaisena se on yhä hillitympi. Valkokulta on edellisiä hienompi materiaali ja suuresti kiiltävä. Pronssin kaunis väri on vähemmän kirkas kuin kellertävä kulta, ja se myös patinoituu näyttävästi. Samoin kupari on väriltään kauniin punertava, ja messinki kirkas ja kellertävä.
 

Vaihtelevaa ilmettä korukivillä

Valtaosa miesten koruista on pelkistettyjä, mutta mikään kiveen hakattu sääntö ei pakota valitsemaan tylsyyttä. Vaihtelevaa ilmettä saa enemmän tai vähemmän värikkäistä korukivistä, joista suosituimpia miesten asusteissa ovat olleet pikimusta onyks, helmeilevä helmi, punertava karneoli, kirkkaansininen lapislatsuli, juovikas tiikerinsilmä ja kimalteleva helmiäinen. Paletti laajenee jalokivien avulla, mutta ne ovat yleensä hyvin kalliita ratkaisuja.

Yhteisöjen sekä järjestöjen pinssit ovat yleistyneet takkien ja pukujen napinlävissä viime vuosina. Harmillisesti valtaosa niistä on kovin muovisen ja kevyen näköisiä, vaikka ne ajavatkin asiansa. Suomessa tarjonta on rajallinen, mutta ulkomailla moninaiset harrastussymboleilla koristellut asusteet ovat olleet yleisiä jo vuosikymmeniä. Pienen etsinnän avulla metsästäjä löytää siis kalvosinnappinsa jahtikoirilla kuvattuna, golfaaja mailoilla, lääkäri käärmeillä, motoristi autoilla, kalamies ongilla - ja näin edelleen. Samoin on laita klubitakin kuvionapeissa. Jos sopivaa kuva-aihetta ei jostain syystä löydy, pelkistetyn asusteen voi kaiverruttaa halutun näköiseksi. Näin jokaiselle miehelle on juhlava korunsa.
 

Ville Raivio on klassiseen miesten tyyliin erikoistunut vapaa kirjoittaja. Hänen matkansa klassikoiden parissa alkoi 17-vuotiaana ja Klassikko on vuosikymmenen intohimon tuotos. Hän on perustanut Keikari.com-sivuston ja verkkofoorumin jakaakseen löytämänsä ja tuodakseen tietämyksen klassisesta miesten tyylistä takaisin Suomeen. Hän asuu Vantaalla kymmenien jalkineiden kanssa, rakastaa kaikkea klassista ja toivoo kauniimpaa elämää jokaiselle. Klassikko on hänen ensimmäinen kirjansa.


Katso myös Kalevala Korun miesten juhlakorut: solmioneulat ja kalvosinnapit
 

Isänpäivän kunniaksi arvomme kolme Ville Raivion Klassikko-kirjaa, jossa perehdytään miesten tyylikkääseen pukeutumiseen. Kerro meille minkä korun valitsisit elämäsi miehille – isällesi, kumppanillesi, veljellesi - ja miksi. Jätä kommentti alla olevaan kenttään ensi keskiviikkoon 11.11. 23:59 mennessä ja olet mukana arvonnassa!

! Käytät vanhaa selainta jota sivustomme ei tue. Päivittämällä selaimesi varmistat sivuston toimivuuden ja turvallisuuden.