Apurahat 2015

APURAHAT 2015

Kalevala Korun kulttuurisäätiö jakoi vuonna 2015 viisi 10 000 euron tunnustuspalkintoa. Palkintojen saajat ovat kirjastovirkailija Agneta (Netta) Möller-Salmela, suomen kielen lehtori Paula Kokkonen, sellisti Jussi Makkonen, koruseppä Matti Mattsson ja teatteriohjaaja Hannele Martikainen. Kukin saaja vastaanottaa palkinnon työstään suomalaisen kulttuurin edistämiseksi.

Vuoden 2015 tunnustuspalkinnoista päätettäessä Kalevala Korun kulttuurisäätiön hallitus korosti vuoden teemaa ”Kulttuuri ilon tuojana”. Aiemmista vuosista poiketen apurahoja ei haettu, vaan hallitus päätti myöntää viisi tunnustuspalkintoa.


Kirjastovirkailija Agneta (Netta) Möller Salmela
Agneta (Netta) Möller-Salmela on työskennellyt Hangon kirjastossa yli 30 vuoden ajan tehden määrätietoista pioneerityötä lukuinnostuksen edistämisessä. Hänen kirjastossa järjestämänsä elämystunnit koululuokille ja päiväkotiryhmille ovat innostaneet tuhansia lapsia ja nuoria tarttumaan kirjoihin ja tutustumaan tarinoihin. Hän on myös toteuttanut hankkeita, joilla tuetaan lukemiskulttuuria kodeissa, kehittänyt uudenlaisen lukudiplomin koulujen käyttöön ja kouluttanut satoja opettajia ympäri Suomea. Möller-Salmela toimi valtakunnallisen Lukuinto-teemavuoden lähettiläänä 2014–2015.

Suomen kielen lehtori Paula Kokkonen
Filosofian maisteri Paula Kokkonen on fennougristi, joka työskentelee suomen kielen lehtorina Pietarin valtionyliopistossa. Kokkonen tunnetaan erityisesti komin kielen ja komilaisen kulttuurin asiantuntijana ja komin kielen taitajana.
Kokkonen on toimittanut sukukieliä koskevia julkaisuja, varsinkin komin kielen alalta. Suomen kielen lehtorina hän on perehdyttänyt lukuisia opiskelijapolvia suomen kieleen ja tehnyt suomen kieltä ja suomalaista kulttuuria tunnetuksi Venäjällä. Lehtorintyönsä ohella hän on monin tavoin tukenut kominkielistä yhteisöä sen pyrkimyksissä käyttää omaa äidinkieltään ja tehnyt komikulttuuria tunnetuksi Suomessa.

Sellisti Jussi Makkonen
Jussi Makkonen on lahjakas sellisti, joka tunnetaan taidokkaana Sibelius-tulkitsijana. Hänen käsikirjoittamansa ja ideoimansa tarinalliset Sibelius ja Merikanto -konsertit ovat tavoittaneet viimeisten viiden vuoden aikana lähes 250 000 koululaista eri puolilla Suomea pidetyissä konserteissa. Koulukonserttien lisäksi Makkonen on esittänyt Sibeliusta sadoille tuhansille kuulijoille ympäri maailmaa.
Makkonen on johtanut vuodesta 2008 alkaen Pielinen Soi -festivaalia yhdessä veljensä, sellotaiteilija Matti Makkosen kanssa. Festivaali on laajentunut viime vuosina merkittäväksi musiikin ja taiteen ystävien taidetapahtumaksi.

Koruseppä Matti Mattsson
Koruseppä Matti Mattsson käyttää käsityönä valmistamissaan koruissa ihmisten hänelle tuomaa kierrätysmateriaalia, joka tämän päivän korumaailmassa on varsin ajankohtainen kannanotto. Mattsson on toiminut koruseppänä 35 vuotta ja omintakeisessa muotoilussaan hyödyntänyt kierrätysmateriaaleja ennen kuin siitä tuli valtavirran muoti-ilmiö. Mattssonin värikkäät ja hauskat korut ilmentävät huumorintajua ja halua tuoda iloa ihmisten arkeen.
Mattsson asuu ja työskentelee Kuopiossa, mutta on opiskellut, luennoinut sekä pitänyt useita näyttelyitä ulkomailla.

Teatteriohjaaja Hannele Martikainen
Teatteriohjaaja Hannele Martikainen on aloittanut ammattimaisen vankilateatteritoiminnan Suomessa ja tehnyt sitä pitkään, sinnikkäästi ja tuloksekkaasti. Vankilateatteritoiminta tähtää vankien omaehtoiseen kuntoutumiseen ja valmistaa heitä tulevaan vapauteen antamalla heille käytännön valmiuksia toimia yhteiskunnassa. Parhaimmillaan prosessi opettaa toimimaan ryhmässä ja vahvistaa esitykseen osallistuvien vankien itseluottamusta ja kykyä ottaa vastuuta.
Hannele Martikainen on toiminut aiemmin Suomen Kansallisoopperassa assistenttina ja apulaisohjaajana sekä ohjannut ammatti- ja harrastajateatteriryhmiä.

Apurahojen julkistustilaisuus pidettiin Helsingissä torstaina 20.8. klo 16.00.

! Käytät vanhaa selainta jota sivustomme ei tue. Päivittämällä selaimesi varmistat sivuston toimivuuden ja turvallisuuden.