Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella

Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella

Kuusen tuoksu, kynttilät ja tutut rakkaat joulukoristeet. Ne virittävät monelle joulun tunnelman. Joulukuusella on Suomessakin pitkät perinteet, vaikka sen syntyhistoriaa ei ihan tarkasti tunnetakaan. 

Suomalainenjoulu.fi:n mukaan suomalaisen joulukuusen perinne on alkanut 1900-luvun alkupuolella: ”Suomalaisiin koteihin joulukuusi saapui tunnelmaa tuomaan 1900-luvun alussa – ensin kaupunkeihin ja sitten maaseudulle. Metsän tuoksuinen kuusi kelpasi aluksi luonnollisessa asussaan, mutta pikkuhiljaa sitä alettiin koristella perheen varallisuuden ja elämäntilanteen mukaan.” 

Namusia ripustettu ompi kuusen oksilla

Yksi kolmesta Joulupuu on rakennettu -kirjan kirjoittajista, Marjo-Riitta Saloniemi kertoo joulukuusen koristelusta: ”Yksi koriste on aina ollut ylitse muiden ja se on latvatähti, joka on Suomessa latvakoristeena täysin vakiintunut, eikä muita latvakoristetyyppejä juuri näe. Jonkin verran 1900-luvun alussa oli myös enkeleitä ja spitzejäkin (lasisia latvapiikkejä), jotka ovat erityisesti saksalaisella kielialueella ehdottomasti suosituin malli.”

”Kuuseen on perinteisesti kuulunut jotain kimaltavaa: enkelinhiuksia (kehrättyä lasikuitua), mutta Suomessa useimmiten hopeista lamettaa”, Marjo-Riitta kertoo. Kimaltelevaan perinteeseen liittyvät myös Kalevala Korun omat pronssiset joulukoristeet. Joulukoristesarjaan kuuluu jo kaikkiaan 11 erilaista, sillä joka vuosi on valmistettu uusi joulukoriste vuodesta 2005 alkaen. Jokainen sarjan koriste on keräilyesine ja sarjan osien kerääminen onkin ollut monessa kodissa jouluperinne sarjan alkuajoista asti. 

Kalevala Korun joulukoristeet 2005 - 2014

Kalevala Korun joulukoriste 2015

Kuusen pienet kynttiläiset valaisevat kauniisti

 Kysyimme viime viikolla Facebookissa, millaisia joulukoristemuistoja Kalevala Korun ystävillä on. Tarinoissa toistuivat muistot aidoista joulukuusen kynttilöistä, joita piti vahtia sekä vanhat perinteiset kuusenkoristeet eli syötävät herkut: piparkakut, karkit ja omenat. Tässä yksi kertomus:

 ”Meillä lapsuudenkodissa olivat oikeat kynttilät ja niitä vahdittiin. Hopeanauhoja ja karkkeja oli paljon. Isä toi karkit töistä tullessaan joka Joulu olivat erilaisia. Myös kovia karkkeja joihin oli liimattu enkeli kiiltokuva. Muutama on vielä niistä jäljellä. Hyvät karkit söimme veljeni kanssa salaa, laitoimme paperia täytteeksi.” 

Ympärillä lapsukaiset laulelevat sulosti

 Niin se vain on, että tärkeimmiksi ja rakkaimmiksi koristeiksi muodostuvat ne, jotka liittyvät jotenkin yhteisiin muistoihin: mummolta saatu vanha lasienkeli, lasten tekemät tontut ja tähtöset, itse aikanaan tehdyt koristeet.

 ”Ihmiset pitävät kiinni koristeistaan, kuusen halutaan laittaa vuodesta toiseen samat koristeet. Ne kantavat mukanaan muistoja. Tärkeitä ovat lapsuudesta tutut asiat, kuten lasten kouluaskartelut, jotka halutaan ottaa esille”, Marjo-Riitta kommentoi.

 Vuosien varrella joululaatikkoon kertyneiden koristeiden sekaan sukeltaminen herkistää perinteiden ja muistojen äärelle. Muistoihin syventyminen onkin hyvä alku jouluun hiljentymiselle.

Minkä vuotinen Kalevala Korun joulukoriste on sinun suosikkisi? Kerro se meille kommenteissa! Vielä saatavilla olevat keräilykoristeemme löydät sivustomme joulukoristeet-osiosta.

Kalevala Koru toivottaa kaikille ihanaa, rauhallista ja kuusentuoksuista joulua!

! Käytät vanhaa selainta jota sivustomme ei tue. Päivittämällä selaimesi varmistat sivuston toimivuuden ja turvallisuuden.