Leijonaemoja, Naarasleijonia

Äidiksi tuleminen ja äitinä oleminen on monelle yksi elämän suurimpia lahjoja. Helppoa se on tuskin kellekään, mutta jotkut saavat äitiyteensä erityisen lisäkierteen. Kun rakkauden ja lämmön rinnalla tuntee jatkuvaa huolta, epätietoisuutta ja pelkoa. Kun ei tiedä, millaista poikasen elämä on huomenna, ensi viikolla, vuoden tai kymmenen vuoden päästä. Kun herää yö toisensa jälkeen tarkistamaan, hengittääkö lapsi tai pitääkö häntä kääntää parempaan asentoon. Kun täyttää lomakkeen toisensa jälkeen perustellakseen, missä kaikessa lapsi eroaa ikätovereistaan. Kun tekee kaikkensa ja vielä vähän enemmän.

Tähän erityiseen äitiyteen mahtuu kuitenkin myös iloa ja onnea. Kun sydän läikähtää lapsen ottaessa katsekontaktin. Kun viisivuotias oppii kävelemään tai hyppäämään tasajalkaa. Kun 15-vuotias oppii käymään itsenäisesti vessassa. Kun erityisen sisarus pitää koulussa esitelmän vammaisuudesta. Kun pyörätuolia käyttävä lapsi pääsee mukaan naapuruston pihasählypeleihin. Kun päästään taas kerran sairaalajakson jälkeen omaan kotiin. Kun iloitsee jokaisesta hetkestä, jonka saa pitää lapsensa luonaan.

Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo, ja jakamalla murheet pienenevät kymmenesosaansa. Siksi vertaistuki on monelle erityislapsen vanhemmalle henkireikä. Leijonaemot ry  järjestää vertaistukea erityislasten vanhemmille ja perheille. Toimintamme ytimessä ovat vapaaehtoiset – erityislasten vanhempia itsekin – jotka löytävät arkensa keskellä voimavaroja myös toisten kannatteluun.

Halusimme huomioida jäsenkuntamme aktiivisia ja naarasleijonan mittoihin kasvaneita Leijonaemoja. Kalevala Korun Suomen naarasleijona -koru on kunnianosoitus niille naisille, jotka ovat teoillaan raivanneet tietä kohti tasa-arvoisempaa ja inhimillisempää yhteiskuntaa. Voisiko paremmin kuvata meidän vapaaehtoisiamme? Palkitsemme tänä vuonna 10 upeaa leijonaemoa – naarasleijonaa – tällä kauniilla korulla. Alkuvuoden aikana olemme jakaneet neljä korua.

Jenni Arteli ehtii ja jaksaa kahden erityislapsen äitinä tehdä kunnioitettavan määrän vapaaehtoistyötä ja auttaa muita Leijonaemoja erityislapsiperheiden haasteissa kuunnellen ja kunnioittaen. Jenniltä onnistuu niin hemmotteluhoidot, askartelutuokiot kuin hakemusten täyttäminen. Jenni käy usein myös oppilaitoksissa kertomassa tuleville ammattilaisille erityislapsiperheen arjesta. Oikeastaan ei taida löytyä tehtävää, johon Jenniä ei voisi pyytää. Omien leijonanpentujensa eteen Jenni tekee kaikkensa väsymättömästi.

Kaisa Tikka on toiminut pitkään Pirkanmaan alueen vertaisryhmän ja Leijonaemojen vertaistukitapahtumien ohjaajana, yhdistyksen verkkokeskustelun moderaattorina, hallituksen jäsenenä sekä muissa vapaaehtoistehtävissä. Kaisa on myös perehdyttänyt uusia vertaisohjaajia. Kaisa luo omalla aktiivisella kuuntelulla ja intensiivisellä läsnäolollaan vertaistukiryhmään ilmapiirin, johon on helppo tulla mukaan. Uudet vertaisryhmäläiset saavat aina lämpimän vastaanoton ja vanhoille kävijöillekin Kaisalla on aina huomionsa. Kaisan vahvuus on läsnäoleva kuunteleminen.

Satu Yli-Talonen on toiminut jo yli 10 vuoden ajan vertaisohjaajana. Hän on ollut luomassa Leijonaemojen vertaisohjaajien koulutusta. Lukuisissa tapahtumissa Satu on ollut aktiivisena tekijänä. Onpa hän ehtinyt toimia Leijonaemojen hallituksessakin. Leijonaemojen yhteisössä Satu on pidetty henkilö, joka on aina valmis kuuntelemaan ja tarvittaessa käärimään hihat ylös auttaakseen muita. Erityislapsiperhe-elämän lisäksi Satu pyörittää omaa yritystään. Äitinä hän haluaa tarjota lapsilleen mahdollisimman hyvää elämää, eikä anna haasteiden haitata perheen harrastaessa ja matkustaessa yhdessä. Tarvittaessa hän kääntää viimeisenkin kiven, jos lasten oikeudet sitä vaativat.

Johanna Vesanen on toiminut hallituksen jäsenenä, varapuheenjohtajana, vetänyt vertaistukiviikonloppuja, osallistunut yhdistyksen viestinnän kehittämiseen ja ollut isossa roolissa Leijonaemojen juhlavuoden valokuvanäyttelyn järjestämisessä. Johanna on myös tuonut osaamistaan yhtdistyksen talousasioiden hoitoon sekä rekrytointiprosesseihin ja ollut mukana hyväntekeväisyyshuutokaupan järjestämisessä. Johannalle kaikki on mahdollista erityislapsensa kanssa. Lapsi on mukana perheen liikunnallisessa elämäntavassa, vaikka välillä tarvitaan apuvälineiden lisäksi kekseliäisyyttä ja rohkeutta. Johanna yhdistää äitiyden ja vastuullisen aseman työelämässä hämmästyttävän hyvin.


Vaikka voimmekin palkita vain rajallisen määrän leijonaemoja, tahdomme äitienpäivänä muistaa jokaista äitiä. Naarasleijonan sydän sykkii monessa rinnassa ja jokainen erityislapsen äiti on huomion arvoinen. Kiitos teille, äidit.

Heli Parjanen
järjestötyöntekijä, Leijonaemot ry
Leijonaemot ry on valtakunnallinen, erityislasten vanhemmille tukea yli diagnoosirajojen tarjoava valtakunnallinen yhdistys.

! Käytät vanhaa selainta jota sivustomme ei tue. Päivittämällä selaimesi varmistat sivuston toimivuuden ja turvallisuuden.