Joulukoristeet tuovat joulun tunnelman

On taas se aika vuodesta, kun sytytellään kynttilöitä, leivotaan herkkuja ja nautitaan glögin ja takkatulen lämmöstä. Joulun tunnelman viimeistelevät joulukoristeet. Koristeet ovat monille rakkaita aarteita, joista jokaiselle on kodissa oma määrätty paikkansa, ja jotka ovat voineet kulkea suvussa perintönä sukupolvesta toiseen.

Kalevala Korun joulukoristeperinne ei vielä ihan sukupolvien taakse yllä, mutta aika vaikuttava kokoelma niistäkin on jo ehtinyt syntyä. Vuodesta 2005 alkaen Kalevala Koru on tuonut joka syksy myyntiin uuden joulukoristeen. Kultaseppä Marja Arolan suunnittelemat joulukoristeet ovat keräilykappaleita: kutakin koristemallia valmistetaan vain yksi vuosileimattu erä, eikä edellisvuotisista koristeista tehdä myöhemmin ”uusintapainoksia”. Ensimmäistä vuoden 2005 Juhlayö-koristetta valmistettiin tosin pieni koe-erä jo jouluksi 2004. Koe-erän koristeissa ei ollut vuosileimaa, ja niitä myytiin ainoastaan silloisessa Unioninkadun myymälässämme. Koristeista pidettiin, ja seuraavana vuonna samaa koristetta tehtiin suurempi vuosileimattu erä laajempaan jakeluun. Jos siis satut törmäämään vuosileimattomaan Juhlayö-koristeeseen, kyseessä ei ole väärennös tai tehtaaltamme epähuomiossa karkuun livahtanut hutikappale!

"kutakin koristemallia valmistetaan vain yksi vuosileimattu erä" 

Kalevala Koru joulukoristeet valmistetaan kirkkaasta pronssista, joka hehkuu kuin kulta. Koristeiden aihiot tehdään prässäämällä eli pakottamalla koristeen muoto ja kuviot suoraan pronssilevyyn teräksisellä kuviointityökalulla. Koristeet käyvät läpi käytännössä samat työvaiheet kuin korummekin hiontoineen, kiillotuksineen ja lakkauksineen – koristeemme ovatkin kuin koruja!

"Koristeet käyvät läpi käytännössä samat työvaiheet kuin korummekin hiontoineen, kiillotuksineen ja lakkauksineen – koristeemme ovatkin kuin koruja!" 

Ensimmäisiin kymmeneen koristemalliin oli liitetty värikäs lasihelmi. Koristeet oli nimetty, mutta yksilöivää saatetarinaa niille ei tehty. Vuonna 2015 konsepti uudistui ja alkoi Satumainen joulu. Uusien joulukoristeiden kuva-aiheet ja koristeiden mukaan pakattava tarinavihkonen kertovat joulusatua, jossa seikkailevat puput Isoloikka ja Pikkukäpälä ystävineen. Sadun on kirjoittanut koristeiden suunnittelija Marja Arola. Tämän vuoden koristeessa komeilee uljas hirvi mahtavine sarvikruunuineen – puput ovat saaneet kutsun metsän kuninkaan juhliin! Jäämme odottamaan, mitä pupuille sattuu ja tapahtuu ensi vuonna!

Jouluaattoaamuna vanhempieni parvekkeella nököttää isän hankkima pienen pieni kuusi ja arviolta sadassa solmussa oleva valosarja. Kun valosarja on selvitelty ja kieputettu kuuseen, on aika ripustaa Kalevala Korun joulukoristeet – tänä jouluna jo 14 erilaista. Aattoiltana pimeän laskeuduttua sytytämme kuusen valot. Pimeältä parvekkeelta kajastaa olohuoneeseen pienten valojen lämmin tuike ja pronssin ja lasihelmien välke. Silloin on meidän perheeseen tullut joulu.

Kalevala Koru joulukoriste 2005 Kalevala Koru joulukoriste 2006
Juhlayö-joulukoriste Idän tähti -joulukoriste
Kalevala Koru joulukoriste 2007 Kalevala Koru joulukoriste 2008
Seimi-joulukoriste Sointi-joulukoriste
Kalevala Koru joulukoriste 2009 Kalevala Koru joulukoriste 2010
Revontuli-joulukoriste Lapin taika -joulukoriste
Kalevala Koru joulukoriste 2011 Kalevala Koru joulukoriste 2012
Juhlan aika -joulukoriste Havu-joulukoriste
Kalevala Koru joulukoriste 2013 Kalevala Koru joulukoriste 2014
Mirha-joulukoriste Suojelus-joulukoriste
Kalevala Koru joulukoriste 2015 Kalevala Koru joulukoriste 2016
Pupu Isoloikka -joulukoriste Tilhet-joulukoriste
Kalevala Koru joulukoriste 2017 Kalevala Koru joulukoriste 2018
Karhun uni -joulukoriste Metsän kuninkaan juhlat -joulukoriste
Kuva: @a_liisa_h

Lue alta Satumainen joulu -tarina:

2015 Pupu Isoloikka

Hanget hohtavat kuin tuhannet timantit Pupu Isoloikan hyppiessä etsimässä viimevuotista ruokakätköään metsässä. Kohta on jouluaatto ja se kaipaa ystävää. Pian se näkeekin ladon, jossa ruokakätkö on. Mutta voi, joku on jo löytänyt sen, ladosta kuuluu vieno tuhina. Isoloikka näkee pienen pupuneidon nukkuvan puoleksi syöty porkkana vieressään.

Aamun sarastaessa lumi peittää kaiken valkeaan vaippaansa ja pupuneitokin herää, se esittäytyy Pikku Käpäläksi. Sekin on etsinyt jouluksi ystävää. Ne päättävät jäädä viettämään yhdessä joulua ja jakaa ruokakätkön. Sillä loppujen lopuksi, jaettu ilo on moninkertainen ilo.

2016 Tilhet

Eräänä talvisena tähtikirkkaana yönä samoillessaan metsässä puput Isoloikka ja Pikkukäpälä olivat löytäneet ison mystisen puun täynnä punaisia marjoja. Mitä enemmän pakkasta oli sitä punaisempana marjat hehkuivat. Ja ne houkuttelijat pupuja kauneudellaan. He halusivat koristella pesänsä joulua varten noilla marjoilla, mutta kuinka ylettyä niihin. Puu oli korkea kuin itse taivas, eikä jatkuvasti kasvava lumihankikaan ylettyisi ennen joulua oksiin asti.

Puput kysyivät linnuilta apua rummuttamalla viestiä puunrunkoon käpälillään. Kohta paikalle lehahtikin iso parvi Tilhiä, ne pudottelivat marjoja ja oksia pupuille ja söivät itse masut täyteen marjoja. Tilhet iloitsivat hyvästä jouluruuasta. Puput Isoloikka ja Pikkukäpäläkin saivat jouluksi pesäkolonsa hehkumaan punaista kauneutta. Siis kysyessään löytää ja antaessaan saa, tuumivat puput.

2017 Karhun uni

Pupu Isoloikka ja Pikkukäpälä hyppelevät kauniilla pakkasen kovettamalla hangella. Yhtäkkiä Pikkukäpälä katoaa. Vilaus vain ja se on tippunut hangen sisään. Isoloikka hätääntyy – minne hävisit rakas ystävä? Pikkukäpälä putoaa johonkin pehmeän karheaan. Se jokin liikahtaa ja herää uniltaan. "Sehän on karhu" - huudahtaa Pikkukäpälä. "Hei senkin, rikoitte talvimajani ja joudutte sen nyt paikkaamaan" – ärjähtää karhu. Karhun kiukku onneksi pian laantuu. Sitä ei nukuta enää ollenkaan. Karhu ei ole koskaan viettänyt joulua. "Älä huoli, me vietämme joulun kanssasi" – sanovat puput. Ystävyys voi syntyä yllättäen. Ole rohkea ja peloton, ja maailman uudella tavalla nähdä voit.

2018 Metsän kuninkaan juhlat

Puput Isoloikka ja Pikkukäpälä ovat saaneet kutsun Metsän kuninkaan suureen juhlaan. He miettivät, mitä voisivat viedä lahjaksi kuninkaan juhliin. Pitkään pohdittuaan he päättävät keksiä lahjaksi hyvän tarinan. Se olisi lahja kaikille. Jotakin, josta tulisi hyvä mieli.

Juhlailta koittaa ja Metsän kuningas seisoo ison luolan suussa vastaanottamassa vieraita valtavat sarvet lumikiteistä kimallellen. Kuun valo saa ne näyttämään hohtavalta kruunulta.

Puput aloittavat tarinansa hieman arastellen, mutta pääsevät pian vauhtiin. Kaikki nauravat ja Metsän kuningas kiittää heitä sanoen: Paras lahja, minkä voi antaa muille on ilon tuominen.

Tarina jatkuu taas ensi jouluna, jolloin julkistetaan uusi joulukoriste. Koristeet ovat keräilykappaleita, joihin lyödään näkyviin vuosileima.

Ville Jokela
Pitkän linjan Korulainen

! Käytät vanhaa selainta jota sivustomme ei tue. Päivittämällä selaimesi varmistat sivuston toimivuuden ja turvallisuuden.