conversion-tracking-pixel

Ensimmäinen aamu – huomenlahjan paikka

Ensimmäinen yhteinen aamu avioliiton satamassa. Huomenlahjan paikka! Perinteisesti huomenlahjalla tarkoitetaan aviomiehen vaimolleen hääyötä seuraavana aamuna antamaa lahjaa.

Huomenlahjaperinne tunnetaan laajalti eri kulttuureissa ympäri maailman, ja tapa juontaa juurensa kauas historian hämäriin. Alkujaan huomenlahja ei ollut pelkkä romanttinen ele ja rakkaudenosoitus, vaan vaimon kannalta tärkeä käytännön järjestely – jos aviomies kuolisi, huomenlahjana saatu omaisuus turvaisi lesken toimeentulon. Huomenlahja saattoi olla rahaa, karjaa tai kiinteää omaisuutta, esimerkiksi torppa ja pala maata. Huomenlahjan antamisesta säädettiin myös laissa. Aviopuolisoiden saatua avio-oikeuden toistensa omaisuuteen huomenlahja menetti vanhan merkityksensä, ja lehmät ja lampaat vaihtuivat symbolisempiin huomionosoituksiin.

Tänä päivänä suosituin huomenlahja on koru. Joku irvileuka voisi nyt sanoa tähän, että ei ehkä kaikilta osin maailman omaleimaisin lahja, mutta toisaalta jalometallista käsityönä valmistetun arvokorun ylivoimaisia etuja ei käy kieltäminen – kantajansa yllä huomenlahjaksi saatu kaunis koru, mahdollisesta romanttisella kaiverruksella varustettuna, muistuttaa vuosikymmenestä toiseen ensimmäisestä yhteisestä aamusta, eikä se menetä kauneutta ja arvoaan. Keksipä nopeasti jokin toinen esine tai asia, jossa toteutuisi sama!

Erityisen suosittuja ovat sydänaiheiset korut. Sydän ei selittelyjä kaipaa, onhan se symbolina ikiaikainen ja sen välittämä viesti kaikkien ymmärtämä. Kalevala Korun mallistossa on lukuisia sydänkoruja, joista huomenlahjojen ykkönen on varmasti Tony Granholmin vuosituhannen alussa suunnittelema Talon sydän. Tiesitkö, että kultaseppä Granholm suunnitteli Talon sydämen eräänlaiseksi huomenlahjaksi Kalevala Kartanolle, Helsingin Pitäjänmäellä vehreän puiston keskellä sijainneelle komealle tiilirakennukselle, jonne Kalevala Koru muutti keväällä 2001? Suuremman sydämen suojassa alati liikkuva pienempi sydän symboloi Granholmin mukaan talossa työskenteleviä ihmisiä, jotka saavat talon heräämään eloon ja tekevät siitä kodin. Korun klassinen kauneus on tehnyt Talon sydämestä yhden Kalevala Korun rakastetuimmista koruista, ja korun tarina selittänee sen, miksi moni kutsuu sitä Kodin sydämeksi. Kodin sydän – anteeksi, siis Talon sydän – on laaja korusarja, josta riittää ammennettavaa myös tuleviin merkkipäiviin: anna huomenlahjaksi Talon sydän -kaulakoru, ja juhlista seuraavana vuonna ensimmäistä hääpäiväänne sarjan rannekorulla!  (Siinä välissä voit hankkia joululahjaksi Talon sydän -korvakorut.)

Talon sydän on yksi Kalevala Korun rakastetuimmista koruista. Katso kaikki sarjan korut tästä.

Talon sydämen pitsimäistä herkkyyttä on myös kultaisessa Filigraani-sormuksessamme, joka on monen naisen unelmien sormus. 1700-luvun museomalliin perustuva sormus on kuulunut mallistoomme vuodesta 1961. Jos Filigraani ei kuitenkaan valikoitunut vihkisormukseksi, voi puolison yllättää antamalla sormuksen huomenlahjaksi toisen käden nimettömässä tai pikkusormessa pidettäväksi, timantilla tai ilman. Pari vuotta sitten Filigraani-sarja täydentyi uudella korvakoru- ja riipusmallilla. Riipuksen keskellä ikuisen rakkauden symbolina välkehtii briljanttihiottu timantti. Eikös niin sanota, että timantit ja rakkaus ovat ikuisia? 

Filigraani-riipuksen keskellä ikuisen rakkauden symbolina välkehtii briljanttihiottu timantti. Katso kaikki sarjan korut tästä.

Uudemmista koruistamme paikkansa toivotuimpien lahjojen joukossa on lunastanut Tiina Arkon suunnittelema Haave. Rohkenen jo povata korusarjasta modernin suomalaisen korumuotoilun tulevaisuuden klassikkoa! Herkän korun pienistä silmumaisista elementeistä rakentuu polveileva kudelma, kuin elämä itse. Haave-korun romanttisen saaterunon viesti on mitä kaunein ensimmäiseen yhteiseen aamuun: solmi joka silmuun toiveita tulevasta, kiedo joka kukkaan haaveita monta.

Tiina Arkon suunnittelemasta herkästä Haave-sarjasta löytyy sekä kultaisia, että hopeisia vaihtoehtoja. Katso kaikki sarjan korut tästä.

Mutta entäs me miehet? Kyllä meillekin saa huomenlahjan antaa, ja se saa olla kernaasti koru! Klassisten kalvosinnappien ja solmioneulojen lisäksi Kalevala Korun mallistossa on lukuisia sormuksia, riipuksia ja rannekoruja ensimmäisen aamun lahjaksi miehelle. Viime kesänä puolituttu pariskunta meni naimisiin, ja kuulin jälkikäteen, että nuo komeat sulhot olivat toisistaan tietämättä ostaneet toisilleen huomenlahjaksi hopeiset Tahto-riipukset. Tai niin ainakin väittivät. Totta tai ei, kaunis ajatus ja tarina!

Klassisten kalvosinnappien ja solmioneulojen lisäksi Kalevala Korun mallistossa on lukuisia sormuksia, riipuksia ja rannekoruja ensimmäisen aamun lahjaksi miehelle. Tutustu Pekka Hyysalon Fightback-järjestöä tukeviin Tahto-riipuksiin tästä.

Jos huomenlahjan hankkiminen on sinulle ajankohtaista, piipahdapa verkkosivujemme Huomenlahjat-osiossa. Sinne olemme koonneet parhaat ensimmäisen aamun korulahjat – sinulle ja hänelle.

Onnea, iloa ja rakkautta yhteiselle matkallenne!

Ville Jokela
Pitkän linjan Korulainen

! Käytät vanhaa selainta jota sivustomme ei tue. Päivittämällä selaimesi varmistat sivuston toimivuuden ja turvallisuuden.