Aina on tilaa teoille, jotka lisäävät rohkeutta olla oma itsensä

”Ei tule mieleen yhtäkään suomalaista naista, joka olisi muuttanut maailmaa. Kenestä aiot kirjoittaa?”

Tämä oli yksi ensimmäisistä kommenteista joita sain, kun toissakeväänä kerroin alkaneeni kirjoittaa kirjaa. Teokseni oli tarkoitus kertoa juurikin maailmaa muuttaneista suomalaisnaisista.

Tuijotin tuttavaani hämmästyneenä takaisin ja sain tuskin sanotuksi mitään järkevää, vaikka olin juuri kahlannut läpi satojen naisten elämäntarinoita ja harmitellut, että kirjaan mahtuisi heistä vain neljäkymmentä.

Olen usein mielessäni palannut kommenttiin. Varsinkin silloin, kun joku on kyseenalaistanut tällaisten ”tyttökirjojen” tarpeen. Sanonut, ettei sellaisia enää tarvita, ainakaan Suomessa. Että pitäisi kirjoittaa vain ihmisistä.

Sillä, minkälaisia tarinoita kerromme itsellemme ja lapsillemme, on valtava merkitys. Tarinat voivat yhtä lailla olla arkipäiväistä puhetta, kirjoja tai vaikka vaakunoita ja koruja. Niillä rakennamme käsityksiä itsestämme, toisistamme ja historiastamme sekä siitä, mikä on mahdollista ja toivottavaa. Niistä muodostuu pohja, jolta ponnistamme tulevaisuuteen.

"Sillä, minkälaisia tarinoita kerromme itsellemme ja lapsillemme, on valtava merkitys." 

Teimme siskoni kanssa Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa -kirjan, koska tulevaisuuden maailmanmuuttajat tarvitsevat monipuolisia esikuvia – niin lapset kuin me entiset lapset, sukupuolesta riippumatta. On helpompi kuvitella itsensä tekemään jotain, jos mielessä on samastuttava malli – jos kerran muut voivat, niin sitten minäkin pystyn.

Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa -kirja.

Teimme kirjan myös siksi, että naisten tarinat ja saavutukset ansaitsevat tulla kerrotuksi. He ovat todisteita siitä, ettei ole vain yhtä mallia, ei tiettyjä lähtökohtia tai ominaisuuksia, jotka ovat edellytys haaveiden toteuttamiselle. Näitä maailmanmuuttajia yhdistää se, että he ovat uskaltaneet olla oma itsensä.

Tarvitsemme kulttuuriimme tarinoita sellaisista inhimillisistä, epätäydellisistä naisista, jotka ovat innostuneet jostain ja monen mutkan kautta lopulta tehneet asioita, joita kukaan muu ei vielä ole tehnyt. Heiltä voi oppia rohkeudesta tehdä asioita, vaikka pelottaa ja tuntuu epävarmalta. Toisten ratkaisuista saa uusia näkökulmia elämään ja voimaa omiin valintoihin.

Kirja oli suorastaan pakko tehdä myös siksi, että maailma ei ole sukupuolten välisen tasa-arvon suhteen valmis. Ei edes Suomi, vaikka saammekin olla onnellisia ja ylpeitä siitä, että naiset ovat alusta asti olleet rakentamassa yhteiskuntaamme.

"Maailma ei ole sukupuolten välisen tasa-arvon suhteen valmis." 

Monet merkittävistä naisista ovat kuitenkin jääneet suurelle yleisölle tuntemattomiksi, kuten saamani kommentti osoittaa. Kuka teki kirjastolaitoksestamme koko maan kattavan? Kenen idea oli perustaa ensimmäinen lastensairaala? Entä ketä saamme kiittää siitä, että astiat voi tiskaamisen jälkeen laittaa astiankuivauskaappiin? Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä naisista, joiden aikaansaannoksista nautiskelemme, vaikkemme välttämättä tiedä heistä mitään.

Ote Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa -kirjasta. Kirjastolaitoksen kehittäjä Helle Kannila.

Kysehän ei ole siitä, etteikö merkittäviä naisia olisi ollut kautta historian. Heistä ei vain ole kerrottu. Tilanne on toki onneksi parantunut huomattavasti viime vuosikymmeninä, mutta ei sitä edelleenkään voi väittää riittäväksi.

"Kysehän ei ole siitä, etteikö merkittäviä naisia olisi ollut kautta historian. Heistä ei vain ole kerrottu."

Siksi on ilahduttavan rohkea teko, että Kalevala Koru tarkastelee Suomi-symboliikkaa uudenlaisesta näkökulmasta. Naarasleijona-koru kyseenalaistaa yksipuolisen historiankirjoituksen ja herättää ajattelemaan tapaamme käsittää suomalaisuus. Se kertoo kannustavaa tarinaa naiseuden voimasta ja saa pohtimaan, keitä ne kulttuurimme maailmanmuuttajat oikein ovatkaan.

Suomen naarasleijona -riipus on kannanotto tasa-arvoisen, moninaisen ja yhdenvertaisen Suomen puolesta.

Jos haluamme edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, tarvitaan lisää tällaisia tekoja, jotka muistuttavat, että kaikenlaiset naiset ovat olleet, ovat nyt ja tulevat jatkossakin olemaan merkittävällä, inspiroivalla tavalla muotoilemassa yhteiskuntaamme.

Kannustaville näkökulmille ja voimaannuttaville kannanotoille on aina tilaa. Olivatpa ne sitten kirjoja, somepostauksia, kaulassa kannettavia koruja tai poliittisia päätöksiä. Parhaimmillaan ne ravistavat huomaamaan, että meissä jokaisessa on paljon enemmän potentiaalia kuin edes uskallamme ajatella. Meitä jokaista tarvitaan, eikä rohkeutta olla oma itsensä voi koskaan olla maailmassa liikaa.

Ida Salminen
Kirjailija

! Käytät vanhaa selainta jota sivustomme ei tue. Päivittämällä selaimesi varmistat sivuston toimivuuden ja turvallisuuden.