Oikean koon valinta

Miten valitsen oikean sormuskoon?

Sormuksen
koko
ympärysmitta
(mm)
15.0 47,1
15.5 48,7
16.0 50,2
16.5 51,8
17.0 53,4
17.5 55,0
18.0 56,5
18.5 58,1
19.0 59,7
19.5 61,2
20.0 62,8
20.5 64,4
21.0 65,9
21.5 67,5
22.0 69,1
22.5 70,7

Sormuksen koon valintaan kannattaa uhrata hiukan vaivaa ja aikaa. Sormen koko nimittäin vaihtelee jopa saman päivän aikana. Heti aamulla ja taas illalla sormet ovat yleensä turvoksissa, samoin kuumalla ilmalla. Keskellä päivää ja viileällä ilmalla sormenympärys taas on pienempi. Kaikkein parasta on sovittaa kokoa keskellä päivää normaalissa huonelämpötilassa.

Jos tiedät sormuskokosi valmiiksi, on tilaaminen helppoa. Kalevala Korun sormuskoot ovat yhtä kuin sormuksen sisähalkaisija millimetreinä. Toinen yleisesti käytössä oleva sormuskokojärjestelmä perustuu sormuksen sisäkehän pituuteen (ympärysmitta). Muuntotaulukosta näet miten koot suhtautuvat toisiinsa.

Kultasepäliikkeissä on sormusmittarenkaat, joiden avulla voi sovittaa oman sormuskokonsa. Kotioloissa oikeaa kokoa voi hakea leikkaamalla taipuisasta pahvista suikaleen, kiertämällä sen sormen ympäri ja merkitsemällä kynällä kohdan, jossa paperirengas tuntuu sopivalta. Oikaistusta renkaasta saa mittaamalla sormuksen sisäkehän pituuden ja sen perusteella muuntotaulukosta halkaisijan.

Rengas on syytä pitää mahdollisimman pyöreänä sormen ympärillä, jotta se vastaisi oikeaa sormusta. Sormien muoto määrittelee sopivan mittauskohdan: isonivelinen mittaa nivelen kohdalta, suipposorminen sormuskohdasta.

Myös sormuksen leveys vaikuttaa kokovalintaan. Leveä sormus vaatii noin puoli numeroa suuremman koon kuin kapea.

Jos haluat samankokoisen sormuksen kuin jo ennestään omistat, saat koon yksinkertaisimmin mittaamalla olemassaolevan sormuksen sisähalkaisijan. Paras mittaväline on työntömitta, joka ainakin joistakin kodeista löytyy. Myös esimerkiksi harppia voi käyttää mitan siirtämiseen sormuksesta viivottimelle. Huomaa kuitenkin, että jos sormus on vanha, se ei välttämättä ole enää täysin pyöreä ja mittaustulos saattaa vääristyä.

 

Kaulakorujen pituudet

Oheisesta kuvasta näet miten Kalevala Korun yleisimmät kaulakorujen pituudet asettuvat. Kuva auttaa hahmottamaan minkä mittainen tietty kaulakorun pituus on päällä, sekä antaa ohjeistusta pituudelle jos olet esim. etsimässä hieman alemmaksi asettuvaa kaulakorua tai riipusta.

 

Miten valitsen rannekorun koon?

Jäykkärunkoisten rannekorujen koot sivuillamme tarkoittavat korun sisähalkaisijaa millimetreinä. Soikean rannekorun koko 60 esimerkiksi on yhtä kuin soikion pisin, päästä päähän -mitta, tässä tapauksessa siis 60 millimetriä.

Umpinaisten lukollisten ja avorunkoisten joustavien rannekorujen sopivin koko selviää parhaiten kun mittaat oman ranteesi leveyden ja vertaat sitä annettuun korun mittaan. Paras mittaväline on työntömitta, mutta viivottimellakin pärjää. Oikea kohta mittaamiselle on ranteen paksuin kohta. Korun halkaisijan pitää olla jonkin verran ranteen paksuutta suurempi, jotta koru ei purista rannetta käden liikkuessa.

Ketjujen ja ketjumaisten rannekorujen koot on annettu senttimetripituuksina. Mitta on otettu suorana ja siihen sisältyy myös lukko.

Oiken ranneketjupituuden voit selvittää kotona helpoiten mittaamalla olemassaolevan, sopivan ketjun. Sellaisen puuttuessa voit käyttää vaikkapa nauhaa, jonka kierrät ranteen ympäri ja merkitset siihen sopivalta tuntuvan kohdan. Mittaa lopuksi merkinnän osoittama pituus.

Ranneketjun pituuden voit selvittää myös mittaamalla ranteesi ympärysmitan mittanauhalla ja lisäämällä siihen pari senttiä. Oikean kokoinen rannekoru ei ole kiinni ihossa, vaan käden ja korun väliin jää hiukan tilaa. Liian pieni koru kiristää käytössä rannetta ja rasittaa korua, liian suuri taas solahtaa käden läpi.

Osassa malleja lukon voi pujottaa mihin tahansa ketjun lenkeistä. Koon valinta ei ole silloin kovin tarkkaa. Oleellista on vain se, että ketju on riittävän pitkä.
 

Nilkkaketjun sopiva pituus

Ennen nilkkaketjun tilaamista kannattaa varmistaa oikea ketjunpituus. Se käy helpoiten kun mittaat nilkanympäryksesi mittanauhalla ja vertaat tuotteen mittaan. Nilkkaketju ei saa puristaa, mutta muuten paras pituus on makukysymys.

 

! Käytät vanhaa selainta jota sivustomme ei tue. Päivittämällä selaimesi varmistat sivuston toimivuuden ja turvallisuuden.