Vastuullista valmistusta – ai miten niin?

Tasan vuosi sitten elokuussa hikisen muuttorutistuksen jälkeen (kirjaimellisesti hikisen, viime kesän helteet lienevät kaikilla vielä tuoreessa muistissa) käynnistelimme tuotantoa upouudella tehtaallamme Helsingin Konalassa, ja tilat toimivat nyt mallikkaasti – rakennusmiehiä ja talotekniikan säätäjiä näkyy enää harvakseltaan. Kun ensimmäinen vuosi lastentauteineen on onnellisesti takana, on hyvä hetki tarkastella, että miten projekti meni noin niinku omasta mielestä.

Kalevala Korun tehdas

Uusi tehtaamme ja puhtoinen betonipiha

Edellisellä tehtaallamme Pitäjänmäellä ehti vierähtää lähes kaksikymmentä vuotta. Olihan se korskea punatiilinen tehdas vehreän Strömbergin puiston keskellä toki idyllinen, mutta talo oli vanha ja aikoinaan aivan toisenlaista teollista tuotantoa varten rakennettu. Uudella tehtaalla, joka suunniteltiin ja rakennettiin varta vasten meidän tarpeisiimme, tuotannon eri vaiheet voitiin sijoittaa toimivampaan järjestykseen ja varata niille tarkoituksenmukaiset neliöt: esimerkiksi upotukseen (tarkoittaa korujen vahamallien upottamista kipsiin kertakäyttöisen kipsimuotin valmistamiseksi valua varten) ja pintakäsittelyyn saatiin aiempaa avarammat tilat.

Muuton yhteydessä teimme lukuisia suurempia ja pienempiä investointeja uuteen tekniikkaan. Suurin yksittäinen satsaus oli prosessivesien käsittelyjärjestelmän uudistaminen. Vanhanaikaisesta kemiallisesta saostuksesta siirryttiin uudenaikaiseen vakuumitislaukseen. Talomme uumenissa on nyt huippumoderni laitteisto, joka erottaa erittäin tarkasti ja energiatehokkaasti kemikaalit ja metallit tuotannon eri vaiheissa syntyvistä prosessivesistä. HSY:n asettamat raja-arvot viemäreihin laskettaville nesteille alitamme heittämällä. Täytimme vaatimukset toki Pitäjänmäelläkin, mutta nyt uuden tekniikan ansiosta puhdistustulos on vieläkin parempi, ja se myös mahdollistaa käsitellyn veden uusiokäytön tuotannossamme.

"Talomme uumenissa on nyt huippumoderni laitteisto, joka erottaa erittäin tarkasti ja energiatehokkaasti kemikaalit ja metallit tuotannon eri vaiheissa syntyvistä prosessivesistä."

Korupajalla voi näyttää myös tältä. Yksityiskohta uudesta vedenpuhdistamostamme.

Raaka-aineiden kierrätyksessä jalometalliala on ollut aina edelläkävijä. Jalometallit ovat käytännössä ikuisia, ja samaa kultaa ja hopeaa voidaan käyttää aina uudestaan ja uudestaan: kautta vuosisatojen – vuosituhansien – rikkoutuneita tai vaille käyttöä jääneitä jalometalliesineitä on sulatettu, ja ne ovat saaneet uuden elämän milloin missäkin muodossa. Tiesitkö, että kaikki Kalevala Korun käyttämä kultaraaka-aine on täysin kierrätettyä? Se on siis voinut historiansa saatossa kilistä ensin kolikkoina muinaisen roomalaisen taskussa, kulkea sitten sormuksensa jonkun sormessa, myöhemmin hampaana jonkun suussa ja lopulta pinnoitteena taskulaskimen piirilevyssä ennen kuin se on valettu meillä koruksi. Myös hopeassa kierrätetyn metallin osuus on hyvin korkea, yli 80%. Tuotannossamme kaikki eri työvaiheissa syntyvät hukkapalat, lastut ja hiontapölyt on aina kerätty huolellisesti talteen, ja nyt uuden vedenpuhdistusjärjestelmän myötä saamme myös prosessivesistä vielä aiempaakin tarkemmin erotettua niiden sisältämät arvokkaat metallit.

"Tiesitkö, että kaikki Kalevala Korun käyttämä kultaraaka-aine on täysin kierrätettyä?”

Kalevala Korun kierrätyspronssi

Sutta ja hukkapalaa. Ei kun kierrätykseen! 

Iso laiteinvestointi oli myös hopeointi- ja lakkauslinjojen automatisointi. Teknisessä mielessä uudistus paransi prosessin tehokkuutta ja minimoi laatuvaihtelut, mutta samalla automatisointi oli myös merkittävä parannus työergonomiaan. Meidän pintakäsittelijät joutuvat nyt tekemään päivittäiset hauis- ja olkapäätreeninsä työajan ulkopuolella, kun "Irma-robotti" (älkää googlettako, ei ole laitteen kauppanimi) hoitaa pinnoitustelineiden siirtelyn altaasta toiseen.

Kalevala Korun pintakäsittelyrobotti

Kosmos-koruja pinnoitustelineessä uudella automatisoidulla lakkalinjalla.

Pienempiä laitehankintoja tehtiin esimerkiksi vahaosastolle, jossa valettavien koruaihioiden vahamallien valmistamiseen käytettävien vahainjektorien vakuumijärjestelmää parannettiin, ja valimoon, jossa valukoneiden jäähdytysjärjestelmä uusittiin ja vanhimmat kaikkensa antaneet uunit korvattiin uusilla. Varastossa jo edellisellä tehtaalla käytössä olleet paternoster-tyyppiset varastoautomaatit voitiin sijoittaa uudella tavalla. Uusi sijoittelu ja automaattien keskelle hankittu rullarata tekevät tilausten keruusta aiempaa helpompaa ja tehokkaampaa. Duunia on huomattavasti mukavampi tehdä, kun on moitteettomasti pelittävät laitteet, ja kun myös ilmastointi ja lämmitys toimivat kunnolla: talvella ei tarvitse palella, ja vanhan valimon ympärivuotinen subtrooppinen mikroilmasto täällä pohjoisen havumetsävyöhykkeen keskellä on enää muisto vain. Valaistus on niin ikään kaikilla osastoilla kohdallaan, ja loisteputket ovat vaihtuneet energiatehokkaampiin LED-valoihin.

Kalevala Korun vahaosasto

Vahaosasto. Täältä korujen valmistus alkaa...

Kalevala Korun varasto

…ja tänne valmiit korut päätyvät lukuisien työvaiheiden jälkeen. Kuva varastoautomaatista.

Uusissa moderneissa tiloissa on ilo jatkaa Kalevala Korun yli 80-vuotisia perinteitä kotimaisen kultasepänalan osaamisen vaalijana ja kehittäjänä. Valmistaa vastuullisesti, ympäristöä kuormittamatta aikaa kestäviä koruja, jotka tuovat iloa käyttäjilleen ja joiden myynnillä tuetaan suomalaista kulttuurityötä. Kalevala Korun uusi tehdas huolehtii niin yhteisestä ympäristöstämme kuin työntekijöistäänkin. Se on työpaikka, josta voi olla aidosti ylpeä. 

"Uusissa moderneissa tiloissa on ilo jatkaa Kalevala Korun yli 80-vuotisia perinteitä kotimaisen kultasepänalan osaamisen vaalijana ja kehittäjänä."

Eli mikä on kokonaisarvio tehtaan muutosta ja muutoksista ensimmäisen vuoden kokemusten jälkeen? Jos kokonaisarvioinnissa jätetään huomioimatta ne seikat, jotka eivät aivan kertaheitolla menneet nappiin, niin kyllähän tämä ihan nappisuoritus oli.

Ville Jokela
Pitkän linjan Korulainen

Kirjoitusta varten on haastateltu kehitys- ja teknologiapäällikkö Ossi Karlströmiä.

! Our site does not support the old browser version you are using. Update your browser for better and more secure experience.