Naisvoimaa kahdelta tekijältä

Onpa jännittävä yhdistelmä: Kalevala Koru ja Efva Attling rinnakkain Stockmannin näyteikkunassa Helsingin keskustassa. Kaksi syntyhistorialtaan aivan erilaista korubrändiä on löytänyt toisensa, ja tulos yllättää: ne sopivat hienosti yhteen, sillä yritysten ytimissä on paljon samaa.

Ikkunan teemaksi on valittu Nordic Woman Power. Käännän sen vapaasti Naisvoimaa Pohjolasta, sillä siihen kaikki kiteytyy.

Kalevala Koru on ollut aina naisten oikeuksien puolestapuhuja, naisten voimaannuttaja ja kaikenlaisia naisia yhdistävä toimija. Ensimmäisillä Kalevala Koruilla 1930-luvulla haluttiin rahoittaa patsas naisille. Kun talvisota syttyi, rahat käytettiin hädänalaisten perheiden auttamiseksi. Monelle naiselle Kalevala Korun kantaminen on viesti vastuuntunnon ja yhtä pitämisen perinnöstä. Se on kuin merkki siitä, että kuulun joukkoon, sitkeiden naisten ketjuun.

"Kalevala Koru on ollut aina naisten oikeuksien puolestapuhuja, naisten voimaannuttaja ja kaikenlaisia naisia yhdistävä toimija."

Efva Attling puolestaan on ollut sekä työssään että yksityiselämässään peloton edelläkävijä. Hän kasvatti pienestä tukholmalaisesta korupajasta kansainvälisen korubrändin. Parisuhteensa muusikko Eva Dahlgrenin kanssa hän rekisteröi jo vuonna 1996. He avioituivat 2009 heti, kun Ruotsissa hyväksyttiin samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Sekä Efva että Kalevala Koru ovat aina olleet koskettavia tarinankertojia. Yksikään koru ei ole vain kaunis esine ja muoto, vaan jokaisella on oma tarina ja sanoma. Kalevala Korun perinnekorujen, kuten ikkunassa olevan Halikon käädyn kertomus alkaa 1000-luvulta. Käätyyn punoutuvat – sen tarinaa jatkavat – myöhemmin tulleet suosikit, kuten Naisen ääni -korut, jotka Kalevala Korun taiteellinen johtaja Kirsti Doukas suunnitteli vuonna 2006 juhlistamaan suomalaisten naisten 100-vuotista äänioikeutta.

"Yksikään koru ei ole vain kaunis esine ja muoto, vaan jokaisella on oma tarina ja sanoma." 

  

Kun itse valitsen ylleni korun, viestin myös mielelläni sillä jotakin itselleni tärkeää. Kalevala korun uusimmista koruista kannan usein taiteilija Kim Simonssonin tekemää Sylkevä tyttö -riipusta. Kun se julkaistiin Naistenpäivänä 2016, se herätti monenlaisia reaktioita. Tytön anarkistisesta otteesta riemuittiin, mutta ”huonoa käytöstä” myös paheksuttiin. Minusta koru on kannustava. Olen varma, että sen sanoma kestää aikaa, ja siihen tullaan vetoamaan vielä monta kertaa. Pieni tyttö terhakassa ponnarissaan on rohkea, omapäinen hahmo, joka rikkoo rajoja ja ehkä myös uskaltaa kääntää selkänsä silloin, kun tuntee sen oikeudekseen.

Liitin pienen riipuksen vanhaan Papu-ranneketjuun, johon olen koko ikäni kerännyt itselleni tärkeitä amuletteja.

Efva Attlingin korut ja Kalevala Korut samassa näyteikkunassa ovat myös mielenkiintoinen kuva ajattomuudesta. Sanomaltaan vahvojen korujen kieli on iätöntä. On aivan sama, milloin kauniisti suunniteltu koru on tehty. Kun sen viesti on vahva ja yhä voimassa, koru on tätä päivää ja moderni valinta.

"Jokainen koru saa aina jotakin lisää kantajaltaan." 

Arvatkaapa, mitä haluaisin nähdä? Halikon käädyn Efva Attlingin kaulassa. Jokainen koru saa aina jotakin lisää kantajaltaan. Olen varma, että pitkän tien kulkenut, filigraani-koristeisista hopeahelmistä koottu kääty olisi hänen yllään pysäyttävän upea. Nordic Woman Poweria vaikuttavimmillaan.

Kuva: Minna Juti ©MaricaRosengårdMinna Juti, toimittaja

kuva © Marica Rosengård

Kalevala Korun ja Efva Attlingin yhteistyössä toteuttama näyteikkuna on nähtävillä Helsingin keskustan Stockmann-tavaratalon Mannerheimintien puoleisessa ikkunassa elokuun ajan.

TUTUSTU NORDIC WOMEN POWER -KAMPANJAN VOIMAKORUIHIN »

! Our site does not support the old browser version you are using. Update your browser for better and more secure experience.