Naisellista hyväntekeväisyyttä

Kalevala Korun suhde hyväntekeväisyyteen on poikkeava, koska yrityksen alku ja syy olla olemassa juontaa juurensa hyväntekeväisyysajatuksesta.  Perustajina oli 1930-luvulla joukko yhteiskunnallisesti aktiivisia ja tiedostavia naisia, jotka korujen myynnillä halusivat pystyttää patsaan kalevalaiselle naiselle. Kalevala Korun toiminnassa hyväntekeväisyys onkin kohdistunut erityisesti naisiin. 

Oikeastaan koko Kalevala Korun tarina on kunnianosoitus ja rakkaudentunnustus suomalaiselle naiselle: Yrityksen perustivat naiset ja omistaja on Kalevalaisten Naisten Liitto. Johdossa on aina ollut taitavia naisia, ja naismuotoilijat ovat tehneet työtä miesten rinnalla. Ei siis yllätys, että yrityksen avustus on kohdistunut naisiin ja lapsiin.

"Kalevala Korun tarina on kunnianosoitus ja rakkaudentunnustus suomalaiselle naiselle."

Naisten auttamista on 80 vuoden ajan toteutettu Kalevala Korussa monin eri tavoin. Talvisodan syttyessä ja myöhemmin jatkosodan vaiheissa perustajanaiset totesivat, että korujen myynnistä kerätyillä varoilla voidaan auttaa sodan hädänalaisia. Perustettiin Äitikoteja, lepopaikkoja monilapsisten perheiden äideille. Lähes 5000 äitiä pääsi vuosina 1942-49 lepäämään ja nauttimaan muiden huolenpidosta kolmen viikon ajan Kalevala Korun kustantamana. Lisäksi avustettiin myös muun muassa lastenkoteja ja Karjalan evakoiden tilapäiskoteja. Kovina aikoina avustustyötä tehtiin helpottamaan vaikeaa arkea.

Myöhemmin kannanottoja naisten puolesta on tehty erityisten hyväntekeväisyyskorujen avulla. Niiden avulla on voitu nostaa esiin ja laajempaan tietoisuuteen tärkeitä ja kulloinkin ajankohtaisia aiheita. Esimerkiksi vuonna 2002 julkaistu Suomen itsenäisyyden 85-vuotisjuhlakoru Lilja nosti esiin sotaveteraanien puolisot ja heidän tekemänsä työ itsenäisen Suomen hyväksi tukemalla korun myynnillä Suomen Sotaveteraanien naisjärjestön toimintaa.

Kuvateksti: Suomen itsenäisyyden 85-vuotisjuhlakoru Lilja (2002) tuki korun myynnillä Suomen Sotaveteraanien naisjärjestön toimintaa. Korusarjaan kuului monikäyttöinen solkiriipus sekä korvakorut  (hopea, pronssi ja kulta).

Korujen kannanotot naisten puolesta eivät ole rajoittuneet vain kotimaahan. Afrikan aika -korusarjan tuotoilla tuettiin ghanalaisten tyttöjen mahdollisuutta saada tasa-arvoinen peruskoulutus alueilla, joissa tyttöjen koulunkäyntiä vaikeuttaa perheiden köyhyys. Vuonna 2009 Kalevala Koru oli tukemassa Naisten Pankin rahastoa kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja edistämiseksi Maan voima -korusarjalla. Yhteisen hankkeen tavoitteena oli antaa kehitysmaiden naisille mahdollisuus hankkia toimeentulo itselleen ja perheelleen. 

 
Afrikan aika -korusarjan (vasemmalla) (2006) tuotoilla tuettiin ghanalaisten tyttöjen koulunkäyntiä. Korut tehtiin hopeasta ja Ghanassa valmistetuista kierrätyslasihelmistä. Maan voima -korujen (oikealla) (2009) tuen kohteena oli Naisten Pankki. Korusarjan korut valmistettiin hopeasta, pronssista sekä mustasta pronssistavartseja.

Tänä syksynä Kalevala Koru on mukana neljättä kertaa Roosa nauha -keräyksessä. Naisten perustamana ja omistamana yrityksenä Kalevala Korulle oli luontevaa lähteä keräykseen mukaan. Syöpäsäätiön ja Kalevala Korun historiasta löytyy myös yhdistävä tekijä: Syöpäsäätiön ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Kalevala Korun ensimmäinen toimitusjohtaja Aino-Mari Mecklin

"Syöpäsäätiön ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Kalevala Korun ensimmäinen toimitusjohtaja." 

Roosa nauha -korut vuosilta 2015 (Lähde, design Kirsti Doukas) ja 2016 (Pore, design Mari Saari).

Syöpäsäätiö tekee tärkeää työtä rahoittaessaan rintasyöpätutkimusta ja siihen liittyvää neuvontaa jotta yhä useampi parantuisi. Tänäkin vuonna noin 5 000 naista sairastuu rintasyöpään, joten apua tarvitaan. Roosa nauha -koru on tälläkin kertaa mallistosta tuttu korusarja, jota on saatavilla roosan värisellä kivellä rajoitetun ajan. Jokaisesta myydystä korusta Kalevala Koru lahjoittaa 5€ Syöpäsäätiölle. Tähän mennessä Roosa nauha -korujen myynnillä on kerätty Syöpäsäätiölle yli 165 000€. Ole mukana tukemassa tärkeää asiaa – rakkaudesta suomalaiseen naiseen!

Roosa nauha -korut vuosilta 2017 (Naisen ääni, design Kirsti Doukas) ja vuoden 2018 Roosa nauha -korut (Hehku, design Antonio Mazzamauro

Koru voi olla vahva kannanotto tärkeän asian puolesta. Yhteiskuntavastuu ja sitoutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan ovat arvoja, joita Kalevala Koru on toteuttanut toiminnassaan alusta asti. Perustajanaisten ajatus tehdä koruilla hyvää elää yrityksen toiminnassa vahvana edelleen.

Mari Kotka, Kalevala Korun tuotepäällikkö

 

 

! Our site does not support the old browser version you are using. Update your browser for better and more secure experience.